THE RENOVATION ART IN THE DIRECTION OF MODERNIZATION IN THE SHORT STORY BY R. AKUTAGAWA (1892-1927)

Hoang Thi Xuan Vinh, MA

(Hue University’s College of Education)

ABSTRACT

As a petal cherry leaves off the stems in the  most beautiful time, like a bright meteor flashes lightning cross the sky of Japanese literature in the first half of the twentieth century, R.Akutagawa - master of short story of Japan and the world - has left mankind so many regret and admiration when opening each page of his great short stories in the lights .

R.Akutagawa’s short stories is a combination, continued talent and strangeness between traditional elements and modern elements in writing, and creative narrative. From topics, themes to structure, plot, characters, art, narrative, language and time of art and so on  his short stories has  been both strange and familiar, both old and modern, both realistic and illusory, etc, which make Japanese literature amazed both a period and  forever.

The trend of inductive thinking, this article will try to generalize  the features of Post - Modern doctrine of the world of R.Akutagawa’s art  through exploring  his the best typical short stories.

Những cách tân nghệ thuật theo hướng hiện đại hoá

trong truyện ngắn của R.Akutagawa (1892-1927)

Như một cánh anh đào lìa cành đương độ đẹp nhất như một ánh sao băng rực rỡ chỉ  vụt loé sáng qua bầu trời văn học Nhật Bản nửa đầu thế kỉ XX, R.Akutagawa - bậc thầy truyện ngắn của Nhật Bản và thế giới – đã để lại cho nhân loại biết bao tiếc nuối và ngưỡng mộ, khi lần giở  trước đèn từng trang truyện ngắn tuyệt tác của ông.

Truyện ngắn của R.Akutagawa là một sự kết hợp, tiếp nối tài hoa và kỳ lạ giữa những yếu tố truyền thống và những yếu tố hiện đại trong cách viết, cách kể đầy sáng tạo.Từ đề tài, chủ đề đến kết cấu, cốt truyện, nhân vật, nghệ thuật, trần thuật, ngôn ngữ, không thời gian nghệ thuật… truyện ngắn của ông vừa quen vừa lạ, vừa cổ kính vừa hiện đại, vừa hiện thực vừa huyền ảo…đã làm chấn động cả văn đàn nước Nhật một thời và mãi mãi.

Bằng hướng tư duy quy nạp, bài viết nhỏ này sẽ cố gắng khái quát những dấu ấn của Chủ nghĩa hậu hiện đại trong thế giới nghệ thuật của R.Akutagawa, trên cơ sở đi sâu khám phá những truyện ngắn tiêu biểu nhất của ông.

Hoàng Thị Xuân Vinh, Thạc Sĩ

Nơi công tác: Khoa Ngữ văn – Trường Đại Học Sư Phạm Huế